Ainesosat:
puuroriisiä
kurkkua
soijakastiketta
merilevää
porkkanaa
graavilohta
wasabi-tahnaa
seesaminsiemeniä | Ingredients:
pudding rice / short grain rice
cucumber
soya sauce
seaweed sheets
carrot
gravlax (cured raw salmon)
wasabi paste
sesame seeds |
Vaikka annoimmekin tuossa yllä muutamia ainesosia, tämä merkintä ei ole itse asiassa niinkään reseptipostaus vaan pikemminkin opiskelijan niksinurkka. Emme aio opettaa, miten sushia tehdään - niiden rullaamisohjeita löytyy Youtubesta ihan perusneuvoista taidepläjäyksiin saakka. Kerromme pikemminkin, miten juuri me olemme tehneet tätä herkullista ja maailman parasta ruokaa. Emme nimittäin ole koskaan selvittäneet, mistä ainesosista sushit oikeasti koostuvat. Olemme vain veikanneet valmiiden sushien ulkonäön perusteella ja kehittäneet oman, melko halvankin version näistä riisirullista. Olen jopa yrittänyt lanseerata kotitalouteemme viikoittaista sushi-iltaa, mutta aivan niin säännöllistä rutiinia en ole saanut lyötyä läpi - vielä!
Jaottelin ainesosat taas katkottuun listaan - yllä olevat ovat must, alemmat vain hyvää ekstraa, jos budjetti antaa myöden täyteläisemmällekin herkuttelulle. Sushiriisiä emme silti koskaan ostaisi, sillä puuroriisistä (Bishwo on nero!) tulee aivan yhtä tahmeaa - sitä ei vaan saa keittää liian kauan. Riisipuuro merilevärullassa voisi tosin olla melkoisen eksoottista sekin! ;) Koska olemme itsekin opiskelijoita eikä sushihimon yllättäessa kauppaan aina jaksa juosta vain merilevän takia, täytyy heittää faktoja pöytään: täysin vakuuttavia susheja saa aikaan ihan vain puuroriisistä, kurkusta ja soijakastikkeesta! Opettelimme tosin vasta menneellä viikolla rullaamaan riisiä ilman merilevää, mutta se todella on mahdollista ja helppoa ihan pelkän elmukelmun ja jonkin kovan mutta taipuisan maton avulla.
Kun kerran soijaa alkoi pukata, niin voi pojat, miten sillä soijakastikkeella onkin väliä! Sushit ovat ehdoton lempiruokani, mutta uskokaa tai älkää - olen pari kertaa joutunut jättämään syömättä, koska soijakastike on ollut liian pistävän makuista, ja se kastikehan on juuri se juju! Olemme kuitenkin löytäneet noiden muutaman harha-askeleen jälkeen oman suosikkimme, Kikkomanin. Sillä mikä tahansa maistuu sushilta! :D Olen itse kerran jopa ottanut yliopistolle evääksi vain riisiä ja tuota soijakastiketta, ja se ateria oli aivan luksustasoa!
Toivottavasti tässä tuli edes jokin uusi vinkki esitettyä, ja meillekin saa toki laittaa omiaan! Olisi joskus mukavaa kokeilla, mitä kaikkea muuta sushin väliin voisi laittaa. Meillä seuraava rullailukerta tulee olemaan jo ylihuomenna, kun pyöräytämme iskälle pienen isänpäivän alkupalan!
Even though we mentioned some ingredients in the beginning, this post won't be so much of a recipe but more like a bunch of advice when it comes to making sushi with a little lower expenses. That means we won't teach anyone how to make sushi - you can find plenty of tutorials for that on Youtube. Instead, we'll tell you how we usually prepare this delicious food. We have never really found out what real sushi really contains but guessed by its taste and appearance. I am personally so in love with sushi that I have even tried to make a deal about a weekly sushi evening in our household. I haven't fully succeeded, though - yet!
I again split the ingredients in two - the things on the upper list are must, the ones on the lower list just nice extra in case one is able or willing to pay a little more and take the experience to a bit more delicious level. But one thing we would not pay for even if we wanted to have it fancier - this so called sushi rice. Bishwo is a genius and realized that this pudding or short grain rice (or porridge rice, as we call it here in Finland) will work just as well. It's just as sticky as the 'real sushi rice' they sell in the markets, unless you cook it for too long, that is. Then it will rather turn into porridge, which would probably be even more exotic than the initially planned dish! ;) As we are students ourselves and don't always bother to run all the way to market just for seaweed sheets, we have found out some real facts: You really can make a convincing plateful of convincing sushi with just rice, cucumber and soya sauce. Only last week did we learn to roll sushi without any seaweed, though, but even so, it turned out to be a) possible and b) not difficult at all. You only need cling-film and some hard but flexible mat to tighten the roll with.
Once soya sauce got mentioned, I must say there are a whole lot of variation among them! Sushi is my absolute favourite food, but believe it or not - there have been times when I just couldn't finish the meal because of too strong or otherwise bad-tasting sauce. Let's face it: Sushi is nothing without soya sauce. Luckily we have, after these bad experiences, finally found our favourite and that's Kikkoman soya sauce. That sauce just makes even an orange taste like sushi! :D I have actually even taken only rice and this specific sauce to enjoy as a lunch between university lectures, and that meal was surely luxurious!
I hope someone got inspiration from this entry, and just feel free to ask if there is anything unclear or if you happen to have even better advice to share with us!